Menu
Wandelroutes

Wandelroutes

Wandelroutes

Vuylcoppad (8km)
Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.
U kunt de route verlengen met 2,5 km door het volgen van de routeverlenger. Ook kunt de route combineren met het Lint- en Liniepad

Over de uiterwaarden naar Tull en ‘t Waal (8,4km)
Deze route neemt je mee over de groene uiterwaarden van de rivier de Lek, net iets ten zuiden van Houten. Geniet van de rust en de ruimte in dit gebied dat in de 10e eeuw werd drooggelegd en maak kennis met het kleine dorpje Tull en ’t Waal.

Lint- en Liniepad (9km)
Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.
U kunt het Lint en Liniepad combineren met het Vuylcoppad.

Rondje Liniepontje (10 km met korte 3 km route)
Rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg-kidsproof

Rondje Linielanding (10 en 16 km)
Via deze wandelroute loop je over het Eiland van Schalkwijk en verken je een deel van de Hollandse Waterlinie.

Wandelen op het Eiland van Schalkwijk (11,2km)
Het Eiland van Schalkwijk is een bijzonder gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Je wandelt hier door een prachtig open landschap, onderweg passeer je enkele forten uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

NS-wandeling Waterlinie Culemborg (13,5km of 17km)
Forten, bunkers en ‘inundatiekanalen’, je komt het onderweg allemaal tegen. Ze maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie uit vroeger tijden. Tip: loop deze route in het voorjaar of de zomer! Dan kun je met de Liniepont de Lek oversteken, of door uiterwaardengebied de Steenwaard struinen.

Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Schalkwijk (19km)
In de omgeving van Schalkwijk ligt een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze route neemt je een stukje mee langs deze historische verdedigingslinie en verder wandel je langs de rand van de Lek en langs eeuwenoude bezienswaardigheden.

Waterliniepad SP 18 (145km)
Het Waterliniepad volgt de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. U wandelt onder meer langs vijf vestingen, zo'n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie. En er valt veel te genieten, bijvoorbeeld van het Naardermeer, de schitterende Vecht, Amelisweerd, de Linge en de plaatsen Gorinchem en Woudrichem die in de route zijn opgenomen.

Jan Blankenpad
Sinds eind 2013 is het Jan Blankenpad geopend. Deze bijzondere struinroute loopt door de uiterwaarden en over de dijk tussen de waterlinieforten Werk aan Het Spoel en Fort Everdingen. Het pad leidt langs twaalf ‘Momenten van Waterkracht’.