MenuZoeken
Geschiedenis

Geschiedenis

van het Fort WKU

Korte historie WKU

Fort WKU behoort tot de Stelling van Honswijk dat tussen 1871 en 1886 werd verbeterd en uitgebreid. Men moderniseerde de bestaande werken, Fort Honswijk en de Lunet aan de Snel. Op 1000 meter afstand ten noorden van Fort Honswijk bouwde men in 1877 een nieuw verdedigingswerk: Fort WKU. Het fort is in opdracht van het ministerie van Defensie ( toen nog Ministerie van Oorlog genaamd) gebouwd.

Het had als doel:

  • De overtocht van het inundatiekanaal te betwisten (= een kanaal waarmee een gebied onder water gezet kan worden);
  • Verdedigen van de Lange Uitweg;
  • Vuur brengen op de gedeelten van de binnenberm van de Noorder-Lekdijk die vanuit Fort Honswijk niet gezien werden;
  • Vuur ter flankering van de Waalse Wetering;
  • Om de aanvaller in het dorp Schalkwijk te alarmeren

Fort WKU bestaat uit verschillende permanente gebouwen: de Bomvrije Kazerne, de Genieloods, de Wachterswoning en de Remise.

De Kazerne werd vroeger gebruikt als onderkomen voor manschappen en als opslagplaats.

Naast de Kazerne bevindt zich aan de rechterzijde een houten loods, Genieloods genaamd. Deze loods diende hoofdzakelijk voor de opslag van artillerie materieel (geschut/kanonnen) en gereedschappen.

Achter de bomvrije Kazerne staat het voormalige munitiemagazijn: de Remise.

Het binnenterrein (het Terreplein) wordt omringd door de ‘aarden wal’. Vanachter deze wal kon vroeger de verdediging van de omgeving en het fort plaatsvinden.

Na de tweede wereldoorlog werd het fort gebruikt als opslag van brugmateriaal voor de spoorwegen totdat in 1999 Staatsbosbeheer eigenaar werd.

thumb

Het 'nieuwe' Fort

Stichting Werk aan de Korte Uitweg

In 1999 is er door de vrijwilligers van de Stichting Werk aan de Korte Uitweg gestart met een nieuwe functie voor het Fort. Vanaf toen is begonnen met een theehuis en een natuurkampeerterrein en sindsdien is het uitgegroeid tot het 'nieuwe' Fort wat het vandaag is.